CULTUREEL CENTRUM

KRAAINEM

Bouwheer : Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap - Brussel.

Opdracht : Uitbreiden van het bestaande Cultureel Centrum "De Lijsterbes" met een polyvalente (toneel) zaal en alle bijhorende diensten.

Concept : Afbreken van de diverse bestaande bebouwing en deze vervangen door een nieuw concept. De belangrijkste ruimte van het gebouw is de grote zaal met podium. Aan de voorzijde is de zaal voorzien van een FOYER, bestaande uit een lange polyvalente ruimte voorzien van een vestiaire en een barhoek. Deze foyer geeft door middel van twee inkomsassen toegang tot de grote zaal en geeft eveneens toegang tot de sanitaire ruimten, het artiestengedeelte en diverse bergingen. De grote zaal heeft een oppervlakte van 13.30 x 16.50 met een podium van 7.00 x 13.30 m. Het aantal zitplaatsen bedraagt ongeveer 12 x 13 zetels = 156 plaatsen. Een gedeelte van deze zitplaatsen kan opgeborgen worden in een af te sluiten zaalnis. De grote zaal en het podium zijn aan de volledige rechterzijde voorzien van diverse bergruimten. Aan de linkerzijde is de zaal voorzien van sanitaireuimten en het artiestengedeelte. De sanitaire ruimten bestaan uit 2 herentoiletten, 2 urinoirs en 2 damestoiletten, evenals 2 handwasplaatsen. Het artiestengedeelte is voorzien van 2 artiestenloges voorzien van wasgelegenheid en douches, evenals een artiestenfoyer. Volgens de noodwendigheid en de mogelijkheden kunnen de bestaande bergingen (grote en kleine berging) van het bestaande centrum eveneens worden geïntegreerd, ingericht en afgewerkt bij de nieuwbouw.

Design : De voortuin is uitgevoerd in sierkeien welke verdwijnen in twee vijvers. Het gebouw kan men betreden langs de hoofdinkom of de twee zijdelingse brugjes. De voorgevel is volledig doorzichtig in blauw glas opgetrokken. De foyer geeft toegang tot de grote zaal en de

diverse bijkomende ruimten. De foyer is opgedeeld in meerdere zones : bar - foyer - vestiaire en heeft een verhoogd plafond onder de regiekamer. De hoogte van de toneelzaal wordt langs de straatzijde visueel verkleind voor de meerdere niveaus en afgeronde bewegingen van foyer, regiekamer en zaalwand.

Oppervlakte : 750 m┬▓

Toezichthoudende autoriteit: Orde van Architecten - Provinciale Raad Vlaams-Brabant
Gedragscode: Reglement van 16 december 1983 van beroepsplichten