ADMINISTRATIEF CENTRUM VAALBEEK OUD-HEVERLEE

Bouwheer : Gemeentebestuur Oud-Heverlee.

Opdracht : Het bestuur wenst alle gemeentelijke diensten evenals de politie- en OCMW voorzieningen onder te brengen in een Administratief Centrum.

Concept : Het gebouw is ingeplant tussen twee straten en aldus voorzien van twee inkomen. De diverse diensten zijn opgebouwd langsheen een overdekte doorgang welke tevens de horizontale en verticale verbinding vormt tussen de beide straten. De doorgang is een overdekte weg waarlangs de diverse voor het publiek toegankelijke diensten zijn ingeplant en heeft een meervoudige functionele waarde : inkomhal, doorgang, receptie, balie, ontmoetingsplaats, enz. Er wordt dus een doorgang ontworpen met een grote ruimtelijke expressie welke vanop alle niveaus een ruimtelijke relatie creëert met het voorgelegen dorpsplein en dit plein als het ware één maakt met het gebouw. De gevel van het gebouw is ontworpen rondom het plein en de raampartijen zullen de vijf bomen weerspiegelen als een bos-woud. Een symbolische verwijzing naar de zeer bosrijke omgeving van Vaalbeek.

Design : Een drie verdiepingen hoog gebouw voor een groot gedeelte ingegraven in de natuurlijke helling van de grond en aldus verschijnend als een één, twee of drie verdiepingen hoog gebouw geïntegreerd in het bestaande landschap. De vormgeving is eenvoudig en heeft een menselijke schaal door de opsplitsing van de diverse dienstblokken en trapkokers.

Oppervlakte : 3.750 m²

Toezichthoudende autoriteit: Orde van Architecten - Provinciale Raad Vlaams-Brabant
Gedragscode: Reglement van 16 december 1983 van beroepsplichten